IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява преди решението на Фед*

Проблемите от страна на предлагането обаче може отново да задвижат цените нагоре, смята анализатор

10:03 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поевтинява леко в сряда, докато инвеститорите тръпнат в очакване на последното за 2022 г. решение на Федералния резерв на САЩ, което предстои да бъде взето по-късно през деня, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,10%, или 0,08 долара, до 80,60 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,01%, или 0,01 долара, до 75,38 долара за барел.

Ден по-рано стана ясно, че потребителските цени в САЩ са записали най-ниския си месечен растеж от над година, което бе сигнал, че най-лошото от инфлацията може да е преминало. Движението подсили надеждите, че Фед ще забави темпа на парично затягане.

Китай увеличава усилията си за по-голям дял на ваксинираните против коронавирус в страната, докато постепенно разхлабва строгите противоепидемични мерки, които натежаха на икономиката ѝ и предизвикаха протести на недоволство няколко седмици по-рано. Ръстът в броя новозаразени предизвика опасения относно краткосрочното търсене на енергия, но се очаква разхлабването на ограниченията да подкрепи потреблението на суровини в дългосрочен план.

Въпреки движенията „черното злато“ все още е напът да отбележи първото си последователно тримесечно понижение от 2019 г. насам, повлечен от опасенията за световната икономика. От Goldman Sachs Group Inc. занижиха своите прогнози за цената за началото на следващата година поради слабите перспективи, докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, сви оценките си за добива, който ще трябва да произведе в следващите месеци.

„Сигналът на ОПЕК за малко по-малко затегнат пазарен баланс през първото тримесечие на 2023 г.“ натежава на перспективите, смята Джеймс Уистлър, управляващ директор в Vanir Global Markets Pte. „Виждаме възходящо движение оттук насетне, особено с проблемите от страна на предлагането, като забавянето на пускането в действие на тръбопровода Keystone и ценовия таван на руското гориво“.

От TC Energy Corp. целят частично да възобновят работата на някои сегменти на тръбопровода Keystone, а на 20 декември да има пълно възобновяване, смятат лица, запознати с темата. Лошите климатични условия осуетиха плановете за подновяване на работата.

Американският петролен институт съобщи, че търговските запаси на суров петрол в САЩ са се увеличили със 7,82 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Резервите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, Оклахома също са се увеличили, както и доставките на бензин и дестилати. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно през деня в сряда, когато се очаква и доклад от Международната агенция по енергетика за петролния пазар.

*Към 09:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още